• Digitális tanuló - Digitálny žiak

          • Sikeresen elindult a Digitálny žiak (Digitális diák) projekt

            Az alap - és középiskolásoknak szóló projekt keretében több mint 152 ezer diák kaphat anyagi hozzájárulást új számítógép vagy táblagép vásárlásához.

            Ki jogosult a támogatásra?

            az anyagi szükséghelyzetben élő tanulók (a háztartás tagjainak jövedelme nem éri el a létminimumot).

            azok a tanulók, akik egy tanácsadói és prevenciós intézmény nyilatkozatával rendelkeznek arról, hogy sajátos nevelési igényeik kizárólag a szociálisan hátrányos környezetben való fejlődésükből erednek.

            azok a tanulók, akik egy olyan háztartás tagjai, amelynek bevétele nem haladja meg a mediánbér 60%-át (jövedelemigazolás vagy a munkanélküliséget igazoló dokumentum alapján)

            A középiskolák első évfolyamos diákjai (a 2022/2023-as tanévben), beleértve a 8 osztályos középiskolák ötödik évfolyamos tanulóit is.

            Hogyan kérvényezzük a támogatást?

            A tanulók és gondviselőik június végéig pályázhatnak támogatásra új digitális technológia beszerzéséhez. A támogatás igényléséhez töltse ki a www.digitalnyziak.sk oldalon található regisztrációs űrlapot.

          • Választások az iskolatanácsba - Voľby do Rady školy

          • Értesítés – VÁLASZTÁSOK AZ ISKOLATANÁCSBA

            A Dernői MTNY Alapiskola igazgatósága választásokat hirdet az intézmény Iskolatanácsába, mivel az Iskolatanács mandátuma lejár. Az Iskolatanács tagjainak választására 2023. április 17-én kerül sor az alábbi időpontokban:

            - a pedagógusok választása 07:10-kor (tanári szoba)

            - a nem pedagógiai alkalmazottak választása 07:30-kor (iskolai ebédlő)

            - a szülők választása az iskolai műhelyben 13:10-kor, ismétlő választás 13:45-kor.

            Minden szavazásra jogosult személy javasolhat jelölteket az Iskolatanácsba a választások kezdetéig. A jelölést elfogadó személyek a választás kezdete előtt leadandó formanyomtatványon erősítik meg részvételüket, melyet 2023 április 3 – tól április 13 – ig, 09:00 óráig vehetnek át az igazgatói irodában.

            Oznam - VOĽBY DO RADY ŠKOLY

            Riaditeľstvo školy oznamuje, že sa dňa 17.04.2023 uskutočnia voľby zástupcov do Rady školy pri Základnej škole s VJM Drnava, v budove Základnej školy s VJM, č.105, 049 42 Drnava, a to nasledovne:

             - pedagogickí zamestnanci – 17.04.2023, o 07:15 hod. – zborovňa,

            - nepedagogickí zamestnanci – 17.04.2023, o 07:30 hod.  – školská jedáleň,

            - zákonní zástupcovia  žiakov ZŠ – Drnava s VJM – 17.04.2023, o 13:15 hod. – šk.dielňa

            Návrh na kandidáta do volieb RŠ je možné predložiť spolu so súhlasom kandidáta v písomnej alebo ústnej podobe od 03.04.2023 do 13.04.2023 do 09,00 hod. v riaditeľni Základnej školy s VJM Drnava.

          • BEIRATKOZÁS AZ I.OSZTÁLYBA - ZÁPIS DO I.ROČNÍKA

          • A DERNŐI  MAGYAR  TANNYELVŰ ALAPISKOLA IGAZGATÓSÁGA

            értesíti a kedves szülőket,

             a beiratás a 2023 / 2024 –es tanévre a következőképpen lesz megtartva:

            - Barka, 2023.április 12, 08:00 órától 11:00 óráig a Barkai Községi Hivatalban,

            - Dernő, 2023.április 13, 08:00 órától 11:00 óráig a Dernői Alapiskolában.

            Kérjük a szülőket, hozzák magukkal a következő iratokat: személyi igazolvány /občiansky preukaz/, a gyermek születési anyakönyvi kivonata / rodný list dieťaťa/.

            MINDENKIT SZERETETTEL VÁRUNK !

            Riaditeľstvo ZŠ – Drnava s vyučovacím jazykom maďarským

            oznamuje rodičom, že ZÁPIS do I. ročníka

            na školský rok 2023 / 2024 sa bude konať:

            - v Bôrke:   12. apríla 2023, v čase medzi 08:30 - 11:00 hod. – na OBECNOM ÚRADE,

            - v Drnave: 13.apríla 2023, v čase medzi 08:30 - 11:00 hod. – v ZŠ s VJM Drnava.

                                                                                                                                  

            So sebou prineste: občiansky preukaz a  rodný list dieťaťa

             

             

          • Szülőértekezlet

          • A Dernői Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatósága értesíti a kedves szülőket, hogy 2013.április 8-án én osztályszülőértekezletet tart, 13:00 órai kezdettel. Mindenkit szeretettel várunk.

          • Kosssuth Kupa

          • Két szlovák és két magyar rozsnyói alapiskola valamint a szádalmási és dernői magyar alapiskola csapatainak résztvételével  rendezte immár második alkalommal2012. március 15-én,  Rozsnyón a Fábry Zoltán Magyar Tannyelvű  Középiskola és Alapiskola a Kossuth – kupa teremlabdarúgó  tornát. A négytagú csapatok  két csoportban mérkőztek meg egymással, majd a csoportgyőztesek játszották a torna döntőjét. ebben iskolánk csapata legyőzte a rozsnyói Zöldfa utcai szlovák iskola csapatát és ezzel veretlenül megnyerte a tornát s átvehette a győztesnek járó Kossuth-kupát.

          • Cigánytáncok és énekek fesztiválja - Berzéte

          •                                                                                 

            Idén már sokadik alkalommal rendezték meg Berzétén "A cigánytáncok és énekek " fesztiválját . A járás számos alapiskolája képviseltette magát a rendezvényen, köztük iskolánk tanulói is, immár ötödször. Az ötödik, hatodik és hetedik osztályos tanulókat Drenko Ildikó és  Tisza Jutka készítették fel. A táncot a következő tanulók adták elő:

            Bernáth Ilona, Taragos Szimona, Taragos Jázmina, Gruľo Nikolas, Gruľo Zsanett, Polyák Karolína, Polyák Adrianna, Zubatá Diana, Kristóf Diana, Darvas Ivett.

          • Itt éltek, itt alkottak - pedagógiai projekt, Bátka

          • Az_Andrássy_grófok_a_dernői_bányász_és a permonyíkok

             

            Az Andrássy grófok, a dernői bányász és a permonyíkok, avagy hol lakik a vaskabóca volt a címe annak a dramatikus játéknak, mellyel iskolánk tíz tanulója részt vett 2012. június 8-án Bátkán megrendezett  Itt éltek, itt alkottak  című honismereti projektnapon. Ezt a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége hirdette meg és szervezte közösen a tizenkét felső – nógrádi és gömöri  iskolai csoportot fogadó házigazda Bátkai Alapiskola pedagógusaival. A tanulóink az  Ambrus Ferenc által írt  tizenkét perces színpadi játékban  énekeltek Dénes György verset, mondtak gömöri csúfolókat és Shakespeare-versrészletet is. A játék annak a 19. századi időszaknaknak egy apró mozzanatát villantja fel, amikor Dernőn és környékén fénykorát élte a vasércbányászat.  Ebben nagy szerepe volt az Andrássy családnak, akik a 18. században lettek a dernői bányák tulajdonosai. A faluban 1805-ben vasolvasztót építettek. 1821 – ben Dernőn építették fel az akkori Magyarország legnagyobb vasgyárát. Ez a vasgyár az 1855-ben megrendezett párizsi világkiállításon ezüstérmet kapott.  A darabban a grófok és bányász mellett szerepet kaptak  a gömöri mondavilág kedves alakjai a permonyíkok – a bányamanók is. Az iskola tanulói e játékot 2012. június 14-én bemutatták  az iskola ebédlőjében  a járás huszonöt iskolaigazgatójának, akik ezen a napon tartották értekezletüket a Dernői Alapiskolában.

          • Tisztább környezet – tisztább lelkiismeret

          • Egy apró lépés kell csak ahhoz, hogy tisztább, szerethetőbb legyen a környezetünk, együtt pedig többre vagyunk képesek. Iskolánk tanulói és pedagógusai e szép tavaszi napon nagytakarításba kezdtek.Kicsik és nagyok egyaránt kivették részüket a munkából. A csillogó, nevető tekintetek elárulták, hogy környezetünk szépítése igazán nincsen terhükre. Sőt! Kérték, hogy a tanév végéig még iktassunk be legalább egy ilyen napot, de lehet többet is. Környezetünkre, az ember és a természet közötti kapcsolat megváltozásának következtében számtalan veszély leselkedik. Az üvegházhatás fokozódása, az ózonréteg elvékonyodása, savas esők, olajfoltok a vizek felületén, szennyezett és fogyó ivóvízkészlet, túlnépesedés, a trópusi esőerdők pusztulása, az állat- és növényvilág genetikai sokféleségének gyors ütemű csökkenése, a termőföld elszennyeződése, a szeméthegyek stb. Ebből kiút csak akkor lesz, ha egyre többen felismerik Seattle indián törzsfőnök 1854-ben megfogalmazott gondolatának igazságát, amely szerint: “ Valamennyien a Föld részei vagyunk, és a Föld a részünk.” Természetesen nemcsak felismerni kell, hanem ennek a szellemében élni, dolgozni, nevelni gyermekeinket. A természet csodálatos. Vigyáznunk kell rá, hogy utódaink is rácsodálkozhassanak a völgyekre, patakokra, meredek sziklákra. Csodálattal figyelhessék madarainkat, vizeink élőlényeit, a hegyek-völgyek állatait. Büszkék lehessenek arra, hogy a technika korában is el lehet ámulni környezetük szépségein.

            / a többi képet a fotóalbumban találod /

        • Bebek Kupa 2012
          • Bebek Kupa 2012

          • 2012.február 14 - én a Dernő Alapiskolában Bebek Kupa 2012 néven asztalitenisz tornát rendztünk. Ezen járásunk teljesszervezettségű magyar alapiskolának 28 tanulója - 22 fiú és 6 lány - vett részt. Mi rendezők, szervezők örültünk, hogy ők és kísérőik jól érezték magukat Dernőn.

            Eredmények:

            Fiú egyéni:

            1.Rézműves Harold / FZAI Rozsnyó /,

            2. Spišák Marcel / Szádalmás /,

            3.  Bárczi Lóránt / Szádalmás/,

            Lány egyéni:

            1. Görgei Erzsébet / Pelsőc/,

            2. Varga Georgína / Pelsőc /,

            3.  Žiga Mária / Dernő/,

            Páros:

            1. Csík Gábor - Pál-Baláž Amadé / REA  Rozsnyó/,

            2. Rézműves Harold - KuruTibor / FZAI Rozsnyó /,

            3. Rybár kevin - Taragos Szergej / Dernő /.

             

            A nyerteseknek szívből gratulálunk !

          • Könyvkuckó, Rozsnyó

          •  

            Diákjaink fellépése rozsnyói könyvbemutatón

            Rozsnyón havonta szervezi Ambrus Ferenc Könyvkuckó címen  azokat az irodalmi esteket, melyek keretében  új, általa érdekesnek és fontosnak tartott könyvekről beszélgett azok szerzőivel. 2012. Április  19-én  Závada Pál Kossuth – díja író volt. Rozsnyóra  a Könyvkuckó vendége. Az est során a legújabb, Kornis Péter fotóművésszel készített EGY SOR CIGÁNY. Huszonnégy mai magyar című kötetét  mutatták be a rozsnyói irodalmat, könyveket szerető közönségnek. Az esten Horváth Ivetta 7. Osztályos tanuló részleteket olvasott fel a könyvből és az 5. Osztályba járó Putnoki Dávid cigány és magyar nyelven  elmondta Rostás – Farkas György Tiétek a szívem című versét. Az est hallgatói között ott voltak még iskolánkból Horváth László és Darvas Róbert is, akinek Viktor öccse hegedűjátékával tette szebbé, teljesebbé a rendezvényt.

          • Merre jártunk, mit csináltunk ?

          • Fellépésünk egy kiállítás megnyitóján

             

            Mi ketten sokat szerepeltünk már iskolai és falusi ünnepségeken. A legtöbbször énekeltünk. Novemberben Rozsnyóra hívtak minket, hogy ott egy kiállítás megnyitóján énekeljünk. A Bányászati Múzeum galériájában cigány zenészek muzsikáltak és jött oda bemutatkozni tőlünk Barkáról egy söprőkészítő is.Mi ketten népdalokat énekeltünk, de volt ott még egy cigánylány is, aki mesét mondott. Utánunk beszélt Szuhay Péter bácsi, aki néprajzkutató. Magyarországról jött, mert ott készítette el a régi cigánymesterségekről azt a kiállítást, amit most Rozsnyón mutattak be, ahol Gömöri ulturáliséget rendeztek. Szuhay Péter minket nygyon megdicsért, beszélgetett is velünk a sok régi kép és tárgy között.

                                                                                              Zsiga Krisztína, Putnoki Dávid

             

             

             

            Adventi műhelyek

             

            Karácsony előtt minden évben adventi műhelyben dolgozhatunk az iskolában. Nagyon sok érdekes, mutatós dolgot készítünk. Így ünnepi hangulatot varázsolunk az osztályokba, folyosókra. A foglalkozások alatt sokat beszélgetünk a karácsonyról és karácsonyi dalokat hallgatunk. Míg a kilencedikesek minden osztályba ikebanát készítenek, addig a kisebbek a tanító nénik segítségével mézeskalácsot sütnek a gyerekek számára berendezett iskolai konyhában. Ez mindig finomra sikerül!

            Idén öt osztálytársammal Rozsnyón is meglátogattunk egy adventi műhelyt a Bányászati Múzeum galériájában. Gyertyát öntöttünk, nagyon érdekes volt. Háromfélét csináltunk, nekem a sokszínű szívecske tetszett, de a dióhéjas is jól sikerült. Amíg a gyertyánk dermett, kiállítást néztünk a másik teremben, Olyan szép ékszerek voltak ott! Jövőre is szeretnék elmenni.

                                              

                                                                                               Zsiga Jennifer, Horváth Dávid

             

             

            Kincskeresők

             

            Darvas Róbert osztálytársam már tavaly is részt vett Dunaszerdahelyen a Kincskeresők országos honismereti vetélkedőn, úgyhogy ő már ezen az éven nem izgult annyira, mint én. Ambrus ferenc tanító bácsival sokat gyakoroltunk, hogy a kiválasztott témát jól elő tudjuk adni. Robi, aki zenész, nagyon jó témával készült: Cigányzenészek Reozsnyón és vidékén volt a munkájának a címe. Sok képet gyűjtött ma élő és muzsikáló környékbeli cigányzenészekről. Ezeket Dunaszerdahelyen be is mutatta. Én a Krasznahorkai vár reneszánsz konyhája című munkával készültem. Ez azért is nagyon érdekes, ma már nagyon kevés középkori várkonyha és annak berendezése maradt meg. Beszéltem Dunaszerdahelyen a középkori étkezési szokásokról és képeken mutattam be a várkonyha, az ebédlő belsejét és az ott látható használati és berendezési tárgyakat. Nagyon jól éreztük magunkat Dunaszerdahelyen és Pozsonyban is, ahol a vetélkedő után sétáltunk és várost néztünk.

             

                                                                                                          Kristóf Henrietta

    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje